2014青岛园博会万科展区

_c_B4K3ik_UZXs10nAVugYUrqbKg7l0_JLXTakMVPb9JzxCZYr3ehCLIZDXZG7xeIIvWuIG7vYAabKRG2-jHIM8P3lh3vMn1EC1

这座小建筑是万科在青岛园博会期间的展示区,作为与旁边的游乐场地配套的咖啡厅使用。咖啡厅采用了半开敞半围合的形式以呼应旁边的室外活动场地,既让人们可以无阻碍地来到咖啡厅,也塑造相对内向型的咖啡厅空间;既提供正式的桌椅式座位,也有面向周围室外场地的非正式的座位,让人们可以自在地在游戏间隙享受咖啡厅提供的服务。

This small building is the show area of Vanke during the World Horticultural Exposition 2014 in Tsingdao. It will be used as a cafeteria serving
the game area beside it. The café adopts a semi-open form as a respondence to the outdoor game area that makes it more accessible as well
as creating an internal café space. Besides normal tables and seats, the café provides informal seats facing the game area that allow people
to enjoy a coffee during game breaks.

_c_BY7m6WEpb9GYPLVOD1s1sRCjY8_ZCyDgEX-6JvY6Z1QDxL8iyF_ODZ8f4T0hPLyZDlMrwfDyMMsImEJlhkdoVTYD-4B5RIsO

花旗松木柱和木梁支撑起呈井字形排列的四片曲面屋顶,体现了木结构的构造美,营造出一种似乎可以飞舞的轻盈感觉。部分墙面用从工地回收的
旧木头碎拼组成,充分利用材料的同时也创造出随意美观的效果,将节约的理念与轻松的美感融为一体。

Four hyperboloidal roofs supported by Douglas fir columns and beams present the tectonic beauty of wood construction, and at the same time
look very light as if the café could fly with wind. Some of the walls are made of waste wood pieces produced during the construction to create a
sense of casuallity while making full use of material.

_c_dnH5OObHv504x-8uWTGDHYSdmn2Wm6hDuaAy9n6GIWuI6qzrEci799_EAAsLwA6hgIyxyvf5j1hmE0sO2fhvfov69Gd6e6Kx _c_Gxves6Opa1vfsdsrJTfvuGuGN92Etg05MxB6jTlEIqXtvKqWQkheOB6qGJMK4_HKRLFHzBLhawaqSHu1LrM9C8Z_bkG5-Htl

 

在使用方式和美的形式之外,咖啡厅还贯彻了低碳、环保、可持续的设计观。与钢筋混凝土不同,木材在生长过程中是吸碳材料,建造出这座最大
限度低碳的建筑。木结构建筑大量使用预制规格材,减少了现场人工和湿作业,对现场环境的影响小,工人的劳动强度相对较低。作为临时建筑,
大部分的建材可以回收,梁柱节点也采用了方便拆装的连接件连接。园博会结束后万科计划将它们送到其它项目继续使用。希望这座小小的咖啡厅
为参观园博会的人们提供休憩场所的同时,也让大家感受到环保木建筑的美。

Along with design in the way how people use the space and architectural form, we also tried to carry out the idea of environment-friendly and
sustainable construction. Different from concrete, trees absorb carbon during their growth that makes the building a low-carbon construction to
the largest extent. Wood construction uses typically pre-fabricated assemblies so that it has the benefit of controlled factory conditions, less
dependence on on-site labour and less impact on environment. As a temporary building, most assemblies and material can be recycled.

Actually Vanke is planning to move the building into their other project after the Expo. We hope that this small café could allow people to sense
the beauty of sustainable wood building while providing them a place to relax.

_c_n7UBFrvppAdhKyu9ngCI3onBMfvZLi1yup9DH4tj3O-E0835mHLevuMQotrGXTU_SlyLVjTzHV7J9OwzZ7IXYbC0EAzbmtr5 _c_oQV-FnoBCr-JEhiFXIMDtFDLWjvHhGDir0RWqHYt5rSROTcF7MJh2IML1IOr3fEs-LslYPrPvVoM7r4QW3xzwMt5LMKvnds9 _c_RHsy7-mXSmT3-tT1mbqzSfEXClLwGYWP_06JKeqtUwshdoUUYWQph0tLTIJZVhPmBzcwn-wE3M0PiBNZp7qAGEkaGCKLLFMFbf6RjG_6gyg= _c_tuMUNjqk7mQG8D2ekpc73EYF1X1as8owXMlXk11drVNu9j47PLP4Nve0taTBDe25b-XxlPUpON7wWy3ODQQul3HFCwAvW1lm _c_ULw4bCvuVfY4t8ZIcXhupSaaGhRVTZKPWBayBfYDTahH3HIVxSMcImDJ0RVYH9MWA34pVEKY16lCFtayR3SowTB1fGf1O7nY

名称:2014青岛园博会万科展区
设计:SLOW Architects
地点:青岛
面积:约300m2
完成时间:2013

Name: Show Area of Vanke in Tsingdao World Horticultural Exposition 2014
Designer: SLOW Architects
Location: Tsingdao
GFA: approx. 300m2
Completion time:2013

_c_saUPE8wjP8ylpmKgDueqbP-3VbEDKTyZZrqzVk69kGLXNwy1d9R7151M9SphKlyvmSkGtYnyQD0siVtrB__rew3oCAHqiQ2z _c__abENisys0USRSNbMn7grvydK0N_QgJ76QDEzk6hVVcesPOyRlAO1ZLh2S27kW6QaDklhSfvacAIWUvAZ7owIFM2g8gDsVi6 _c_VdhUKSNcDR2MSSdjmL8qDxGUXIYkKg1pDlelsvSZs74CQlhInIrdTI8KHjhauZMbQ6RvUENGIodW6Lf1cePpLw6Lhh0Y6ib3

(via gooood)